Onze les in yoga is een yogales

We bieden beginnende en ervaren beoefenaars van yoga de ruimte voor kennismaking en verdieping. Na een eerste gesprek en rondleiding introduceren we onze kijk op de yogales. Het woord ‘yogales’ zegt het al, we geven les aan de hand van yogahoudingen, maar ook óver yoga. We bouwen de lessen stapsgewijs op. We behandelen het ontstaan van de yoga, welke levenslessen je uit de yoga kunt halen en hoe de yoga je op fysiek, mentaal en energetisch niveau sterker kan maken.

Inschrijven

Eenvoudig aanmelden voor onze yoga lessen kan eenvoudig via

 

Hiervoor moet je éénmalig (gratis) registreren.

HATHA YOGA

Binnen de Hatha yoga staan de asana’s (de lichamelijke oefeningen) en de pranayama (de ademhaling) centraal. Dit zijn de derde en vierde stappen binnen het achtledige pad van Patanjali, de Indiase schrijver en filosoof die vermoedelijk in de 2e eeuw voor Christus de sutra’s opstelde.  Je begint in een rustige, neutrale houding, waarin je in het hier en nu probeert te zijn. Daarna breng je je lichaam steeds opnieuw in een nieuwe houding, waarbij je probeert deze wat langer vast te houden. Hierbij maak je gebruik van je ademhaling. Ook probeer je waar te nemen wat de houding met je doet. Is deze uitdagend? Of juist te eenvoudig? In Hatha yoga draait het niet om ‘zo goed mogelijk yoga beoefenen’, maar om het observeren van je lichaam en geest. De oefening is genoeg zoals de dag het je geeft, zo ontdek je wat er gebeurt. Hatha yoga draait om bewustwording.

Wordt gegeven door: Charlotte

Een les duurt: 1 uur

Hatha Alignment is een variant op de Hatha yoga, geïnspireerd op Iyengar yoga. Binnen de Iyengar yoga (ontwikkeld door de bekende yoga teacher B.K.S. Iyengar) is er veel aandacht voor het in lijn brengen van de asana’s: de alignment. Op deze manier zorg je ervoor dat je je de houdingen aanleert zoals ze ooit bedacht zijn en maak je optimaal gebruik van het effect van de houdingen op je lichaam. Daardoor bereik je een grotere oplettendheid en zorg je ervoor dat je met je volledige aandacht bij de asana’s bent.  Het ‘in lijn brengen’ heeft niet alleen te maken met je lichaam. Alle vijf niveaus van jou als persoon werken hierin samen: het fysieke lichaam, het energielichaam, het mentale, intellectuele en het spirituele lichaam. Binnen Hatha Alignment maken we veel gebruik van hulpmiddelen, zoals blokken, riemen en kussentjes. Hierdoor ben je beter in staat om je asana’s goed uit te lijnen. Op die manier versterk je je houding in het dagelijks leven en maak je je lichaam flexibeler. Zoals B.K.S. Iyengar zelf zei: breek de houding niet, maar breek de omgeving.

Wordt gegeven door: Charlotte

Een les duurt: 75 minuten

HATHA ALIGNMENT

HATHA FLOW

In de oude taal Sanskriet betekend 'Ha' zon en 'Tha' maan. De zon staat voor Yang energie (warmte, beweging) en de maan staat voor Yin energie (verkoeling, rust). Tijdens Hatha Flow yoga breng je deze energieen bij elkaar doormiddel van vloeiende bewegingen onder begeleiding van Gitte. Gitte laat je ervaren hoe de energie door je lichaam stroomt. Je ademt op de bewegingen en voelt daardoor je bloed stromen, je spieren activeren of juist rusten en wordt bewust van hoe je je lichaam beweegt. Je hoofd raakt vanzelf leeg en de dag laat je de dag. Heb je bepaalde lichamelijke of geestelijke klachten geef het aan Gitte door. Dan houdt ze rekening met je tijdens de les. De les duurt maximaal 60 min, met een eind-ontspanning zodat je uitgerust en opgeladen de avond in gaat.

Wordt gegeven door: Gitte Klomp

Een les duurt: 60 minuten

"De yoga lessen van Charlotte zijn ontspannen, comfortabel en voelen vertrouwd. Dit is de plek als je op zoek bent naar een goede yoga flow. Charlotte is rustig, geeft duidelijke instructies, is professioneel, heeft veel kennis en geeft haar lessen met een vleugje humor. Zij is een goede docent en haar lessen zijn afwisselend met genoeg variatie. Haar stijl is simpel en haar lessen zijn makkelijk te volgen. Ze vertelt in detail hoe je in de juiste pose komt en, niet geheel onbelangrijk, maakt ze graag gebruik van hulpmiddelen. Daarnaast vertelt zij dat je vooral naar je lichaam moet luisteren om blessures te voorkomen en de beste yoga ervaring te beleven."

-- Sanne

Yin Yoga is een rustige, meditatieve vorm van yoga die voor iedereen uitvoerbaar is. Je verblijft zo’n 3-5 minuten in een zittende of liggende houding waarbij je je lichaam ondersteunt met kussens zodat spierspanning kan ontladen. Yin Yoga gaat over de vrouwelijke energie: vertraging en vloeibaarheid, jouw binnenwereld betreden en diepere lagen in jezelf ontdekken.

Via Yin Yoga ervaar je de mogelijkheid om weer wat meer te landen in je lijf. Een intiem contact met jezelf waarbij wellicht allerlei sensaties aan de oppervlakte zullen komen. Je wordt uitgenodigd om hier liefdevol ruimte aan te geven en steeds meer te mogen voelen hoe je lichaam kalmeert.

Door langer in een ontspannen yogahouding te vertoeven, verzachten we het dieperliggende bindweefsel. In dit verbindende-weefsel bevindt zich het meridiaanstelsel: een energiesysteem met vertakkingen door heel je lichaam. Je kunt het zien als een acupunctuur-sessie die je jezelf geeft waarbij je niet alleen jouw fysieke lichaam in balans brengt, maar ook jouw gedachten en emoties.

Je zult een hele diepe ontspanning waarnemen. Een gevoel van thuiskomen in jezelf, via je lichaam. 

Een heerlijke afsluiting van je dag!

Wordt gegeven door: Sylvia Siegmund

Een les duurt: 1,5 uur

YIN YOGA

LU JONG

Lu Jong betekent lichaamstraining of transformatie. Door de beoefening van Lu Jong trainen we onze subtiele lichaamskanalen en cultiveren we bewustzijn. Zo zorg je voor lichaam en geest. Deze vorm staat ook bekend als Tibetaanse helende yoga. In het westen weten we dat we voor het fysieke lichaam moeten zorgen, maar we begrijpen niet helemaal dat de gezondheid van het fysieke lichaam afhangt van de gezondheid van het subtiele lichaam. We hebben 72.000 subtiele lichaamskanalen. Door het verouderingsproces worden ze broos, verwrongen en geblokkeerd. Het beoefenen van Lu Jong versterkt niet alleen je fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor kalmte, focus en vreugde. De bewegingen van Lu Jong zijn afkomstig uit oude Tibetaanse leerstellingen. Maar de hedendaagse praktijk is verbonden aan Tulku Lobsang. Van jongs af aan studeerde hij bij vele meesters in Tibet en nu leidt hij een nieuwe generatie docenten op. Michelle is een van de gecertificeerde Lu Jong-docenten in Nederland. 

Wordt gegeven door: Michelle

Een les duurt: 1,5 uur

Restorative yoga is gericht op herstel (to restore) door middel van het kalmeren van je zenuwstelsel. Het is een yogavorm zonder inspanning; de focus ligt op totale, diepe ontspanning. Je rust langere tijd (10 á 15 minuten) in voornamelijk liggende, comfortabel ondersteunde yogahoudingen, zonder strekking op te zoeken. Hierdoor wordt je uitgenodigd om volledig los te laten en krijgt je lichaam alle tijd om op een zachte manier te openen, kan je zenuwstelsel volledig tot rust komen en kunnen je lichaam en geest herstellen van het effect van (alledaagse) stress, opgeslagen in je systeem. Restorative yoga ondersteunt zo het zelfherstellend vermogen van je lichaam. In de houdingen ben je met een meditatieve aandacht bij je adem, die lichaam en geest met elkaar verbindt, zodat je nog dieper bij jezelf kunt komen. Restorative yoga is toegankelijk voor iedereen die behoefte heeft aan volledige ontspanning. Deze yogavorm is bij uitstek geschikt om te herstellen van (zware) inspanning of intensief sporten, is heilzaam bij blessures en zeer effectief bij stress, burn-out en overgangsklachten. In deze drukke maatschappij, waarin alles 24 uur per dag doorgaat is deze les is een heerlijk rustmoment van zorgzame aandacht voor jezelf.


Wordt gegeven door: Sylvia Siegmund

Een les duurt: 75 minuten

RESTORATIVE YOGA

Workshops

Maandelijks zullen wij prachtige workshops neerzetten met onze (gast)docenten. De workshops wisselen in thema van het seizoen waar we op dat moment in leven. Soms eenmalig, soms terugkerend.

Van kalme Stress in je lijf, de rol van de psoas en je zenuwstelsel, Venus: liefde voor je vrouw zijn op vrijdag avond, Yin en Restorative yoga Extra Lang, ademhalingsworkshops tot cacaoceremonies in een klein groepje.

Voor meer informatie bekijk ons rooster:


Onze kijk op yoga

‘Yoga’ betekent ‘verbinden’. Yoga draait bij ons niet alleen om in bepaalde houdingen staan, maar hoort thuis binnen een rijke cultuur van tradities die duizenden jaren geleden in India is ontstaan. Met Studio Soetra lenen we met liefde uit deze cultuur. Want als je iets leent, geef je ook weer wat terug.

Wij vinden het belangrijk om uit de tradities en geschriften van de yoga te lenen, maar ook om deze kennis door te geven. Zo geven we, samen met iedereen in de Studio Soetra Sangha, in veelvoud terug aan de cultuur. Dat doen we niet alleen energetisch, maar op termijn ook door een deel van de winst en opbrengst te doneren aan o.a. liefdadigheidsprojecten van Tulku Lobsang.

STUDIO SOETRA

Studio Soetra is opgericht door ons, Michelle en Charlotte, twee yogi’s uit Amersfoort. Met Studio Soetra willen we jou, en iedereen in Amersfoort en omgeving die geïnteresseerd is in yoga, een fijne, veilige en vooral inspirerende plek bieden.

Yoga draait bij ons niet alleen om in bepaalde houdingen staan, maar hoort thuis binnen een rijke cultuur van tradities die zo’n 8.000 jaar geleden in India is ontstaan. Met Studio Soetra lenen we met liefde uit deze cultuur. En als je iets leent, geef je het ook weer terug.

OVER ONS

Appelmarkt 3
3811 CT Amersfoort

CONTACT